Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Το βίντεο της μολότοφ στον αστυνομικό, από την αρχή...

Σε καμία περίπτωση δεν επικροτώ την βία από όποια πλευρά και αν προέρχεται.
Το θέμα είναι αλλού...
Ρε γαμώτο, το κωλοκάναλα ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ το βίντεο από την αρχή?
Βαρέθηκα να το λέω, αλλά ΜΙΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ = ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ!
Κοπρόσκυλα...



Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

θα γίνει τίποτα ή μια από τα ίδια?

ΑΡΘΡΟ του NEWSIT.GR

Θεσσαλονίκη : Διευθυντής πολεοδομίας με καταθέσεις 27 εκατομμυρίων ευρώ!


Τελευταία ενημέρωση: 22.02.2011 | 14:34
Πρώτη δημοσίευση: 22.02.2011 | 13:50

- Καταγγελίες για χρηματισμό και έκδοση παράνομων οικοδομικών αδειών
- Πως εξαφανίστηκαν πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ για αυθαίρετες κατασκευές
- ''Ανοίγουν'' τους λογαριασμούς και άλλων στελεχών σε πολεοδομίες της Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με την ''Μακεδονία'' μετά από πλήθος καταγγελιών το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης ερευνά την περιουσιακή κατάσταση τριών στελεχών των πολεοδομικών γραφείων της Θεσσαλονίκης ενώ ανάλογες έρευνες διενεργήθηκαν και σε άλλες πολεοδομίες της Βόρειας Ελλάδας, καθώς προέκυψαν σοβαρότατες ενδείξεις χρηματισμού υπαλλήλων.
Πιο τρανταχτή είναι η περίπτωση μηχανικού προϊσταμένου πολεοδομικού γραφείου, σε λογαριασμούς του οποίου βρέθηκαν καταθέσεις ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ!
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έρευνα, ξεκίνησε στις 8 Φεβρουαρίου και ακολούθησε το άνοιγμα των λογαριασμών των τριών στελεχών αλλά και ο εξονυχιστικός έλεγχος όλων των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων των ίδιων και των οικογενειών τους.
Της έρευνας προηγήθηκαν ''τσουβάλια'' καταγγελιών κατά των τριών πολεοδόμων από πολίτες και μηχανικούς για χρηματισμό, έκδοση παράνομων οικοδομικών αδειών και μείωση έως και εκμηδενισμό προστίμων για αυθαίρετες κατασκευές.
Η υπόθεση όμως που έγινε η αιτία να ξετυλιχθεί το κουβάρι των αποκαλύψεων ήταν η εξαφάνιση προστίμου ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ που είχε επιβληθεί για αυθαίρετη κατασκευή.
Τώρα στο μικροσκόπιο των ελεγκτών έχει μπει η πολεοδομία Ανατολικής Θεσσαλονίκης.Ο λόγος είναι ότι είχε επιβληθεί πρόστιμο αυθαίρετης κατασκευής, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, σε ιδιώτη, ο οποίος έχτιζε συγκρότημα κατοικιών στο Πανόραμα, αλλά στη συνέχεια το πρόστιμο εκμηδενίστηκε.

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Άρχισαν να τα μαζεύουν...

Με μεγάλη "λαχτάρα", ώς λάτρης της ιστορίας ήθελα να παρακολουθήσω το πρώτο επεισόδιο της πολυδιαφημισμένης σειράς ντοκιμαντέρ "1821" στο skai.

Δεν μπόρεσα να το δώ live την ημέρα προβολής του πρώτου επεισοδίου, οπότε την επομένη το παρακολούθησα από τον player του σταθμού.

Όσα ειπώθηκαν δεν με παραξένεψαν καθόλου, ώς ένα βαθμό θεωρώ πώς είναι αληθή. Πολλοί ιστορικοί έχουν δώσει παρόμοια στοιχεία.

Ποτέ τα πράγματα δεν είναι άσπρα ή μαύρα, μόνο σε τόνους του γκρι. Οι εθνικοί μύθοι είναι κατά περιόδους απαραίτητοι αλλά και η πραγματική ιστορική γνώση ακόμα σπουδαιότερη.

Όταν την ιστορική γνώση θέλεις να την παρουσιάσεις σε τηλεοπτικούς όρους, αποσπασματικά και με ελάχιστα στοιχεία, έχεις να αντιμετωπίσεις μια τεράστια πρόκληση.

Πώς θα ζυγίσεις τα στοιχεία? πώς θα τα παρουσιάσεις? Ποια από όλα θα επιλέξεις να δώσεις?


Μονόδρομος είναι, λοιπόν, το φιλτράρισμα των στοιχείων και η παρουσίασή τους βάσει καθαρά προσωπικής θεώρησης. Λές την άποψή σου και την δένεις με ελάχιστα, επιλεγμένα, γεγονότα που μπορείς να παρουσιάσεις.


Και εκεί ακριβώς ενοχλήθηκα… Ποιο είναι το μήνυμα?

Οτί οι Τούρκοι ήταν καλοί μαζί μας, μας οδήγησαν στην ανάπτυξη, ήμασταν ίσοι μαζί τους καιπερισσότερο ελεύθεροι από ποτέ τα τελευταία 500 (?) χρόνια. Πλήρης ανατροπή των μέχρι τώρααντιλήψεων.


Γιατί

* όταν αναφέρεις μόνο μια περίπτωση χωριού που αναπτύχθηκε επί τουρκοκρατίας και όχι άλλων που ερήμωσαν και πώς φυσικά έγινε αυτό

* όταν λές πώς έγιναν αναρίθμητα τεχνικά έργα, και κτήρια κοινής ωφελείας, και δεν αναφέρεις πώς χιλιάδες Οθωμανοί μετοίκησαν στον ελλαδικό χώρο (και άρα ΚΑΙ αυτούς ωφελούσαν τα έργα και ίσως κυρίως για αυτούς έγιναν)

* Όταν αναφέρεις την PAX OTTOMANICA και δεν αναφέρεις τις εξεγέρσεις που σημειώθηκαν κατά διαστήματα (άρα ποια αδιάλειπτη ειρήνη?)

* Όταν σε ολόκληρο το πρώτο επεισόδιο παρουσιάζεις τους Έλληνες να έχουν υιοθετήσει απόλυτα τα οθωμανικά ήθη και έθιμα


ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΝΕΙΣ!


Αλλά ήταν πράγματι και σε απόλυτο βαθμό έτσι? Αν παρουσίαζαν και τα αντίθετα στην θεώρηση αυτή γεγονότα, εύκολα θα συμπεραίναμε πώς όχι.

Αλλά ο σκοπός ήταν το μήνυμα!


Το μήνυμα αυτό το πέρασαν με τρόπο ωμό.

Αν το μήνυμα ήταν απλά "η πραγματική ιστορία διαφέρει από τον εθνικό μύθο της ελληνικήςεπανάστασης", θα μπορούσαν να το πετύχουν παρουσιάζονται τα καλά των Οθωμανών ΜΕ τα κακά. Θα ήταν εξίσου ρηξικέλευθη θεώρηση για τα τηλεοπτικά δεδομένα.

Αλλά όχι! Δεν αρκούσε… άλλο έπρεπε να "ειπωθεί"...

Επιλογή ήταν ο τρόπος παρουσίασης, και επιλογή ήταν η παράλειψη κάθε αναφοράς που να αντικρούει το βασικό μήνυμα.

Άρα?

Επιλογή ήταν η παραποίηση της ιστορίας.

Όπως παραποίηση της ιστορίας είναι και ο "συνωστισμός" στην Σμύρνη, όχι πώς δεν σκοτώθηκαν Έλληνες λόγω του συνωστισμού, φυσικά και ποδοπατήθηκαν γιατί τρέχαν να γλυτώσουν από τα τουφέκια και τα σπαθιά των Κεμαλικών, τις φωτιές στην ελληνική συνοικία και τους βιασμούς. Άλλο όμως το σκέτο "συνωστισμός" και άλλο το σφαγή ΚΑΙ συνωστισμός….


Γιατί αυτές οι επιλογές? δεν μπορώ να ξέρω…


Σίγουρα πάντως η κριτική που ασκήθηκε τις επόμενες μέρες ήταν έντονη και σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη.

Πολλές φορές με λάθος τρόπο, έντονα "εθνικοπατριωτικό" και βασισμένο στον "εθνικό μύθο". Πολλές φορές, όμως, ορθά και με ιστορικά επιχειρήματα.


Ο Τατσόπουλος ξέφυγε, κάτι για gay Κολοκοτρώνη, κάτι για φασιστικές κατσαρίδες (λές και το να βρίζεις τον ασκούντα κριτική στα λεγόμενά σου δεν είναι φασιστικό), λίγο το υφάκι "ήρθα να σας βγάλω από το σκοτάδι σας άμαθοι παλιοελληναράδες", έφαγε το κράξιμό του και έσιαξε…

Σιγά σιγά μαζί του άρχισαν να τα μαζεύουν και οι υπόλοιποι.

Θα δούμε που θα καταλήξει…


και ένα ηχητικό απόσπασμα από την ραδιοφωνική εκπομπή του Γ.Τράγκα, όπου μάζεψε μερικές από τις δηλώσεις "μαζέματος"...