Η σημασία της αυτομόρφωσης και της δια βίου μάθησης ήταν το θέμα της Έκθεσης των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων που έκαναν πρεμιέρα, εχτές, Παρασκευή με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας.
Πιο συγκεκριμένα, στους μαθητές των Γενικών Λυκείων και των Ημερησίων ΕΠΑΛ δόθηκε ένα κείμενο της Αλεξάνδρας Κορωναίου με τίτλο «Εκπαιδεύοντας Εκτός Σχολείου».
Το μήνυμα που έστειλε το υπουργείο στους υποψηφίους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης?
Μην περιμένετε το σχολείο να σας δώσει έστω και στο ελάχιστο τα εφόδια που απαιτούνται ώστε να επιβιώσετε στην αγορά εργασίας, και προπάντων μην περιμένετε να λάβετε έστω και την στοιχειώδη μόρφωση και παιδεία.
Και ακολουθεί μια ανάλυση που εξηγεί ότι σε καμία περίπτωση αυτό δεν αποτελεί αδυναμία του συστήματος, απαλλάσσοντας το από οποιεσδήποτε ευθύνες αλλα και κρίσεις από τους μαθητές, αλλά υποχρέωση του ατόμου στα πλαίσια της προσαρμογής του στις ανάγκες της αγοράς, αν επιθυμεί βέβαια να επιβιώσει.
Κάπου έχουμε μπερδέψει τις έννοιες αυτομόρφωση, μετεκπαίδευση, δια βίου μάθηση, αλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού, μόρφωση, παιδεία, γενικές γνώσεις, την σχέση που έχουν αυτές με την εκπαίδευση ενός νέου στα πλαίσια του σχολικού συστήματος ενός κράτους και ότι προσπαθούμε να μετακυλήσουμε υποχρεώσεις από την κοινωνία στο άτομο κάπου μας διαφεύγει στο κείμενο αυτό, ή εσκεμμένα προσπαθεί να συγχύσει το υπουργείο.
Σήμερα όλοι αναλύουν και σχολιάζουν πια είναι η σωστή ανάπτυξη του θέματος χωρίς να χάνουν καθόλου χρόνο κρίνοντας το ίδιο το θέμα και αποδεχόμενοι το αδιαμαρτύρητα ως πραγματικότητα. Ζητούν από τα παιδιά να δώσουν λύση σε προβλήματα, στα οποία η συγγραφέας και οι άλλοι αδυνατούν να δώσουν. Διαφέρει όμως το δοκίμιο ως τοποθέτηση και αναλυση μίας καθηγήτριας πανεπιστημίου, με την υιοθέτηση του από το επίσημο κράτος και να την μετάδοση του ως δεδομένου στους διαγωνιζόμενους των πανελληνίων, προς ανάπτυξη.
Η πλήρη παραδοχή και αποδοχή της αποτυχίας και της ανυπαρξίας τελικώς της δημόσιας δωρεάν παιδείας στην χώρα μας.
Η Αλεξάνδρα Κορωναίου έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στη Σορβόννη. Από το 1990 μέχρι το 1998 δίδαξε στο ΤΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, με αντικείμενο έρευνας την «Κοινωνιολογία του ελεύθερου χρόνου και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας».
Η περιγραφή του Βιβλίου της Κορωναίου "Εκπαιδεύοντας εκτός σχολείου":
Η ιδιαίτερη σημασία που δίνεται στον επίσημο σχολικό θεσμό από την κοινωνία και τους κοινωνικούς επιστήμονες μας κάνει συχνά να ξεχνάμε ότι τόσο οι νέοι άνθρωποι όσο και οι μεγαλύτεροι δεν μαθαίνουν μόνο στο σχολείο. Οι ποικίλες εμπειρίες της ζωής, ο ελεύθερος χρόνος, τα Μέσα Επικοινωνίας και οι νέες τεχνολογίες, το Διαδίκτυο αλλά και η ίδια η εργασιακή δραστηριότητα, είναι δρόμοι που οδηγούν ή δεν οδηγούν στην προσωπική ανάπτυξη, στην ποιότητα ζωής και στην ενεργητική συμμετοχή σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη. Το βιβλίο επιδιώκει να αναδείξει τη σημασία των εκτός σχολείου πολύμορφων εκπαιδευτικών διαδικασιών. Η σύνθετη ατομική και κοινωνική δυναμική τους αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τον επίσημο σχολικό θεσμό αλλά και ολόκληρη την κοινωνία, σε μια εποχή αβεβαιότητας για το μέλλον της εργασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου