Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Διαφθορά στις πολεοδομίες - μια από τα ίδια...

Σε προηγούμενο άρθρο "θα γίνει τίποτα ή μια από τα ίδια?" αναδημοσιεύθηκε η είδηση για την έρευνα σε τραπεζικούς λογαριασμούς υπαλλήλων των πολεοδομιών Θεσσαλονίκης.
Σε ενός βρέθηκαν 27 εκ.
Υπέργκο ποσό θα σκεφτεί κανείς... Αν τα βάλεις κάτω όμως μάλλον μικρό είναι.
Ας δώσω ένα παράδειγμα. Στον δρόμο προς Θέρμη, από τα κοιμητήρια και πέρα, έχουν χτιστεί δεκάδες κτήρια γραφείων, εμβαδού μερικών στρεμμάτων. Η περιοχή όμως είναι ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ!
Βάσει της νομοθεσίας:
Κώδικας βασικής πολεοδομικής νομοθεσίας > Μέρος-ΙΙ > Κεφάλαιο-Η > Αρθρον-166
(Αρθ-5 ΠΔ-24/31-5-85)
ΓΡΑΦΕΙΑ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
1. Για ανέγερση κτιρίων που προορίζονται για αμιγή χρήση γραφείων ή καταστημάτων, το κτίριο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα εξακόσια (600) τμ στο σύνολο των ορόφων.
Η αρχιτεκτονική μελέτη για την ανέγερση των παραπάνω κτιρίων εγκρίνεται από την ΕΠΑΕ.
2α. Κατά παρέκκλιση των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου καθώς και του Αρθ-162 επιτρέπεται η ανέγερση αμιγούς χρήσης ειδικών καταστημάτων (υπεραγορές) με τους παρακάτω περιορισμούς.
αα. Το ποσοστό κάλυψης του γηπέδου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το είκοσι τοις εκατό (20%) της επιφάνειάς του.
ββ. Το ύψος του κτιρίου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα εννέα (9) μ.
γγ. Η συνολική επιφάνεια ορόφων του κτιρίου μπορεί να υπερβαίνει τα εξακόσια (600) τμ με την προϋπόθεση ότι ο συντελεστής δόμησης δεν υπερβαίνει τα δύο δέκατα (0,2).
β. Η παραπάνω παρέκκλιση εγκρίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας μετά από γνώμη του ΣΧΟΠ της περιφέρειας.

Τα κτήρια γραφείων επιτρέπεται να έχουν δομημένο εμβαδό ΩΣ 600 τ.μ.!
Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις και αποθήκες έχουν δυνατότητα να δομήσουν περισσότερο, με συντελεστή δόμησης 90%.
Το κόλπο που έγινε στην περίπτωση αυτή είναι απλό, εκδίδω άδεια βιομηχανικού κτηρίου και κατασκευάζω-πουλάω γραφεία. Η οικονομική διαφορά είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ.
Αν ήταν πράγματι βιομηχανικό κτήριο θα είχε τιμή πώλησης πχ 1.000.000 Ευρώ.
Αν στην θέση του δημιουργηθούν 20 γραφειακοί χώροι, η τιμή πώλησης του ίδιου (κατακερματισμένου) κτηρίου θα ήταν 5.000.000 Ευρώ!
Αυτή η υπεραξία αποτελεί σημαντικό κίνητρο. Τα 4.000.000 ή αλλιώς ο 5πλασιασμός του τζίρου-κέρδους προϋποθέτουν τη συνεργασία των ελεγκτικών αρχών, και παρέχουν αρκετό "ψωμί" ώστε να επιτευχθεί αυτή.
Άν είχαμε πραγματικό κράτος, θα μπορούσε εύκολα να αποτραπεί αυτή η παρανομία.
1ον. Να καταργηθεί η απαίτηση ΕΠΩΝΥΜΗΣ καταγγελίας για πολεοδομικές παραβάσεις.
Αν κάνω εγώ ο madrakas, την καταγγελία, ο άλλος που "έφαγε" το 1 εκ. θα βάλει λυτούς και δεμένους να την αποσύρω. Μαφία είναι, θα ξέρουν τον τρόπο...
2ον. Το ΤΕΕ να αναλάβει ρόλο χωροφύλακα. ΝΑΙ- ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑ! Δεν μπορεί να μας λοιδορεί ολόκληρη η κοινωνία και το ΤΕΕ να αυτοδιαφημίζεται ώς "Τεχνικός σύμβουλος του κράτους"!!! Αυτά που ξέρουμε όλοι οι "γνώστες" και συζητάμε σε πηγαδάκια με τους συναδέλφους (εκ των οποίων και αρκετοί εκλεγμένοι σε όργανα), αποτελούν γνώση του ΤΕΕ.
Αν κολλάει το θέμα στην επώνυμη καταγγελία, άς έχει το ΕΠΩΝΥΜΟ του εκάστοτε τοπικού προέδρου του ΤΕΕ.
Βέβαια, τί να περιμένει κανείς από το ΤΕΕ, όταν οι περισσότεροι συμμετέχουν για να ανέλθουν κομματικά ή να αποκτήσουν τις γνωριμίες για καμιά "δουλίτσα" παραπάνω.
3ον. Στην περίπτωση που προανέφερα, η ίδια η ΔΕΗ με την Εφορία μπορεί με τυποποιημένο τρόπο να βρεί την παρανομία. Τα συγκεκριμένα κτήρια γραφείων έχουν ΕΝΑ αριθμό παροχής ΔΕΗ (αφού υποτείθεται πώς είναι ΕΝΑ βιομηχανικό κτήριο!). Η εφορία έχει στην ίδια διεύθυνση 20 έδρες εταιρειών. Ας γίνει μια σύγκριση των στοιχείων, στην εποχή της πληροφορίας είμαστε εξάλλου...

Το θέμα είναι απλά, οτί δεν υπάρχει βούληση, ή (μπορεί και ταυτόχρονα) τα τρώνε πολλοί μαζί....

Η πόλη είναι μικρή και ο κύκλος των μηχανικών μικρότερος.
Αν πραγματικά ευσταθούν οι φήμες για την ταυτότητα του υπαλλήλου με τα 27εκ., προβληματίζομαι και εξοργίζομαι ιδαιίτερα. Δεν είναι ΚΑΝ στο τμήμα αυθαιρέτων, δεν είναι ΚΑΝ προϊστάμενος!
Αν αυτός δηλαδή έχει 27εκ, που δεν έχει και την άμεση ευθύνη-αρμοδιότητα, οι άλλοι ΤΙ ΕΧΟΥΝ???? (με τον μισθό των 2000 Ευρώ?)
Έβγαλε δηλαδή 27 εκατομμύρια ένας συνάδελφος που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να δουλεύει 8ωρο (και πολύ λέω) για 150 μέρες τον χρόνο,
Συνάμα ο mr Cool αναβαθμίστηκε...
Και ο άλλος με τα ίδια προσόντα (του λείπει βέβαια η ανηθικότητα και οι διασυνδέσεις, αυτά και αν είναι προσόντα!) δουλεύει 12ώρο για 280 μέρες τον χρόνο και παίρνει 800 Ευρώ (ίσως λέω και πολλά).
Εδώ (άσχετο με τα πολεοδομικά) σήμερα άκουσα στο ραδιόφωνο πώς ο προϋστάμενος οικονομικών του δήμου Παγγαίου, που είχε ομολογήσει κατάχραση, επέστρεψε μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του, στα καθήκοντά του ώς προϊστάμενος του οικονομικού τμήματος!
Δεν θα βάλουν στην πολεοδομία τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα?
Γέλια έχουμε, πότε θα μας/σας/τους πάρουν με τις πέτρες δεν ξέρω ακόμα...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου