Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Πολεοδομία και διαφθορά (ΝΟ2)

Κατόπιν της επιτυχούς επίλυσης του ζητήματος της κατάπτιστης προσπάθειας εκβιασμού μας, από εγκληματικά στοιχεία, παραθέτουμε τις επίμαχες αναρτήσεις.

Τις προάλλες έκανα αυτοψία σε ένα σπίτι, προκειμένου να προβούμε σε τελική θεώρηση της οικοδομικής άδειας, δηλαδή δήλωσης αποπεράτωσης των εργασιών κτλ κτλ.
Το συγκεκριμένο έργο το είχα επιβλέψει μέχρι την αποπεράτωση των εργασιών του σκελετού, ακολουθώντας πλήρως τα περιγραφόμενα στην οικοδομική άδεια.
Ο πελάτης μου θα προχωρούσε τις υπόλοιπες εργασίες σε χρόνο που θα είχε την δυνατότητα. Του είχα επισημάνει πώς για οτιδήποτε, μπορούσε να με ειδοποιήσει ώστε να τον βοηθήσω και πώς σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να ακολουθούσε τα σχέδια της άδειας.
Δώσαμε λοιπόν ραντεβού στο σπίτι ώστε να υπογράψει τις δηλώσεις και να βγάλω φωτογραφίες της "νόμιμης" κατασκευής.
Έφτασα πρώτος... Και τί βλέπω? Είχε διπλασιάσει σε ύψος την στέγη, βγάζοντας σοφίτα. Επίσης είχε στεγάσει ένα επιπλέον τμήμα 15 τ.μ.
Όταν έφτασε του εξήγησα πώς το σπίτι είναι παράνομο... και πώς βλέπω πώς υπάρχουν 3 λύσεις...
1) Κατεδαφίζει τις παρανομίες
2) Δεν προχωρούμε την διαδικασία, και παίρνει συνεχώς παρατάσεις ισχύος, χωρίς κόστος.
3) και προτιμότερο, αναθεωρούμε την οικοδομική άδεια ώστε να συμπίπτει με την κατασκευή (είχε περιθώριο δόμησης).
Μου είπε πώς αποκλείει την 2η λύση καθώς θέλει να τελειώσει με την πολεοδομία ώστε να ξεμπαζώσει το υπόγειο και να κατασκευάσει ακόμα ένα τμήμα 60 τ.μ.
Του εξήγησα πώς θα ήταν προτιμότερο, με δεδομένο πώς έχει μέτρα δόμησης, να δείξουμε στην αναθεώρηση όλες τις αλλαγές που θέλει να κάνει.
Το αφήσαμε εκεί, θα του έβγαζα όλα τα πιθανά σενάρια και το κόστος για την έκδοση της "νέας αδείας"
Την επομένη τον ενημερώνω για τα πιθανά έξοδα, μου λέει πώς θα το σκεφτεί και θα μιλήσουμε...

Πέρασαν 2 μέρες και μου τηλεφωνεί... Μου λέει πώς βρήκε έναν μηχανικό της περιοχής ο οποίος μπορεί να "τακτοποιήσει" το ζήτημα, και πώς χρειάζεται μία δήλωση παραίτησής μου... Συμφωνώ (φυσικά δεν θα αναλάμβανα ποτέ την ευθύνη για ένα παράνομο κτίριο, στην οποία πράξη θα με εξωθούσε ο ιδιοκτήτης του)
Την υπογράφω και του την δίνω...

Τί σημαίνει αυτό?
α)Κάποιος μηχανικός της πολεοδομίας "λαδώθηκε" ώστε να κάνει τα στραβά μάτια.
β)Κάποιος ιδιώτης μηχανικός λάδωσε και πήρε αμοιβή για την "εξυπηρέτηση".
γ)Ο ίδιος ιδιώτης μηχανικός οδήγησε τον ιδιοκτήτη στο συμπέρασμα πώς είναι προτιμότερο να γλυτώσει 3000 Ευρώ, και να παραμείνει παράνομος, καθώς προφανώς το ελεγκτικό κύκλωμα είναι "συνεργάσιμο".
δ)Προκειμένου να μην προξενήσω προβλήματα στον πελάτη μου δεν διεκδίκησα την νόμιμη αμοιβή μου...

Όμορφος κόσμος αγγελικά πλασμένος...

(για την παρούσα ανάρτηση δεν φέρουμε ουδεμία νομική ευθύνη, καθώς αποτελεί αποκύημα της φαντασίας μας. Εξάλλου στην υπέροχη χώρα όπου ζούμε, ΔΕΝ είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιου είδους συμπεριφορές)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου